محتوای تصویری

محتوای تصویری مناسب، در ذهن مخاطبان ماندگارترند

وقتی قصد دارید در سریعترین زمان ممکن یک پیام را به مخاطبان ارائه کنید و بیشترین بازخورد را بگیرید، محتوای تصویری بهترین گزینه است. در واقع تصاویر (عکس، گرافیک، اینفوگرافی و ...) تنها جنبه تزئینی ندارند، بلکه جزو کاربردی ترین محتواها به حساب می آیند که در کنار سایر محتواها می توانند به جذب بیشتر مخاطبان کمک کنند. به کمک محتوای تصویری درست می توان ذهن مخطبان و مشتریان را درگیر و به سمت مشاهده دیگر محتواها برد.

محتوای تصویری یکی از چالشهای بازاریابی محتوایی به حساب می آید. اهمیت آن به دلیل ماندگاری تصاویر در حافظه مخاطبان است. زمانی که مردم اطلاعاتی دریافت می کنند پس از سه روز تنها ده درصد از آن را به یاد می آورند، اما اگر یک تصویر همراه آن اطلاعات دریافت کنند، سه روز بعدتر 65 درصد اطلاعات را به یاد خواهند داشت، این امر به دلیل کارایی و قدرت حافظه تصویری ماست، بر همین اساس تولید محتوای تصویری اهمیت می یابد.

محتوای تصویری انواع مختلف عکس و آثار گرافیکی را شامل می شود. لازم به ذکر است در برخی تقسیم بندی ها، ویدئو نیز نوعی محتوای تصویری به حساب می آید. از نظر ماهوی این رویکرد درست است اما به دلیل متحرک بودن تصاویر در محتوای ویدئویی و تفاوت فرایند تولید و نوع استفاده از آن در بازاریابی محتوایی می توان آن را یک دسته مستقل از محتوا در نظر گرفت.

در ادامه به انواع محتوای تصویری در دو بخش عکس و تصاویر گرافیکی اشاره شده است.


عکاسی

هنر عکاسی پیشینه ­ای حدود 200 سال دارد (1822 میلادی). در این دو قرن تحولاتی بزرگ این هنر را تبدیل به یکی از محبوب ترین دستاوردهای بشری کرده است. کوچکترین پیشرفت در زمینه های علمی، هنری، صنعتی و اجتماعی بر عکاسی تاثیرگذار بوده و باعث شده این هنر از اواسط قرن نوزدهم در تمامی رویدادهای مهم جهان حضور داشته باشد و به عنوان رسانه های گویا اطلاعات و داده های فراوانی برای نسلهای آتی به ارمغان آورده.

عکاسی بسیار زود در عرصه های مختلف مورد استفاده قرار گرفت. از اوایل قرن بیستم با شتاب گرفتن پیشرفتهای علمی و صنعتی و پدیدار شدن رقابتهای اقتصادی و تجاری که پدیدآورنده تبلیغات نوین بود عکاسی به عنوان یکی از ارکان این صنعت مورد استفاده قرار گرفت. یکی از مهمترین جهش های این هنر ظهور نوع دیجیتالی آن و دسترسی آسان و ارزان عموم مردم به آن بود، این انقلاب را موبایلهای تاچ کامل کردند و عکاسی را تبدیل به بخشی از زندگی روزمره مردم کرد.

در بازاریابی محتوایی عکس یک رکن اساسی است و تقریباً نمی توان بدون آن عمل کرد. امروز تأکید بازاریابان برای دستیابی به مشتریان جدید بر SEO تصاویر تأکید دارند. در مورد این مطلب ما مقالاتی در بلاگ شاریوان منتشر خواهیم کرد. اما اکنون بیایید با انواع عکاسی مورد نیاز در بازاریابی محتوایی بیشتر آشنا شویم.


عکاسی صنعتی

صنعتی، عمرانی، خدماتی، علمی، کشاورزی و ...

از چند دهه قبل در ایران مرسوم شده به عکسها و فیلمهای مستندی که از سوی مدیران یک فعالیت تولیدی، اقتصادی یا خدماتی سفارش تولید داده میشوند و بطور کلی موضوع آن حول روند تولید یک کالا، ارائه خدمات، رویداد و یا فعالیتهایی از این دست است عکاسی یا مستند صنعتی میگویند. اما از آنجایی که واژه صنعتی حوزه وسیع مستندهای اختصاصی شرکتها، تولیدی ها، رویدادها و ... را محدود میکند شاید استفاده از اصطلاح مستند کسب و کار مناسب تر باشد چرا که تمامی حوزه های مورد اشاره و تمامی فعالیتهای انسانی به منظور کسب درآمد در حیطه کسب و کار قرار می گیرند.

عکس به عنوان یک رسانه محبوب، پرطرفدار و پرمخاطب همواره گزینه­ ای مناسب برای به نمایش گذاشتن محصولات، فعالیتها و خدمات به حساب می ­آید. کارکرد عکس صنعتی ارائه دقیق، کامل و با کیفیت یک محصول، فعالیت صنعتی، عمرانی، علمی، کشاورزی، خدماتی و ... با در نظر گرفتن ظاهر، ویژگی­ها و کاربردها است. تهیه عکس از هر محصول یا فعالیتی نیازمند توجه به نوع محصول و فعالیت، کاربرد و همچنین اهداف بازاریابی است. امروزه پیشرفتهای دنیای دیجیتال امکان عکاسی برای همگان را فراهم کرده است اما بدون شک برای تهیه عکسهایی با هدف تبلیغات، ارائه تصویری درست از محصول و نوع فعالیت، تهیه آرشیو از روند اجرایی پروژه ها و ... نیازمند تجهیزات، تکنیک و دانش لازم است. تهیه عکس با هدف درج اقلام چاپی، تبلیغات محیطی، درج در سایت و شبکه های اجتماعی و ... کاملاً متفاوت از هم صورت می­گیرند و در بسیاری از موارد عدم توجه به این امر نتیجه کار را نامطلوب جلوه داده است.


عکاسی از محصولات

بسیاری از فعالیت­های صنعتی، عمرانی، کشاورزی، علمی و ... منجر به تولید محصولات می­شوند. محصول نهایی فعالیت­های مختلف جهت معرفی به بازار، تبلیغ و ارائه تصویری دقیق از کیفیت، کاربرد و ویژگی­ها نیازمند عکسبرداری هستند. عکسبرداری از محصولات بر اساس نوع استفاده از عکس (چاپ روی کاغذ، بیلبورد، سایت و ...) در محیط­های مختلف (استودیو، فضای رئال، فضای تولید) عکاسی می ­شوند. در بسیاری موارد محصولات کوچک و قابل حمل در استودیو با بک گراند تک رنگ عکسبرداری می­شوند و این گونه عکسها توسط طراحان برای اهداف مختلف بکار برده می­شوند. در مواردی خاص که نیاز به ثبت جزئیات است محصولات بزرگ و سنگین وزن هم به استودیوهای بزرگ انتقال داده می­شوند. (قطعات صنعتی، قطعات خودرو، ابزارآلات، وسایل تزئینی و ... )

در برخی موارد بر اساس نیاز، ایده­های طراحی و ... لازم هست که محصول در محیط رئال و با تأکید بر ویژگی­های کاربردی عکسبرداری شود. در این موارد چیدمان و طراحی دکور در استودیو صورت می­گیرد و یا از محیط رئال با نورپردازی حرفه­ای استفاده می­شود. (خوراکی­ها، وسایل و تجهیزات خانگی، وسایل تزئینی و آرایشی و ...)

در مواردی هم نیاز است از محصولات در محیط تولید عکسبرداری صورت گیرد و تأکید بر محصول و محیط تولید و کارگاهی همزمان صورت گیرد. (ماشین آلات، قطعات صنعتی بزرگ، ریختگری­های صنعتی، محصولات کشاورزی و ...)


عکاسی محیطی

بسیاری از فعالیتهای صنعتی، عمرانی، کشاورزی، علمی و ... با ماشین ­آلات، تجهیزات و تعدادقابل توجهی پرسنل در محیطی با وسعت زیاد صورت می­گیرد. در چنین مواردی علاوه بر تهیه عکس از محصولات عکسهایی از محیط فعالیت، تأسیسات و تجهیزات نیز مورد نیاز است. در برخی فعالیتها همچون راه، سد و برج سازی محصول نهایی بخشی از محیط فعالیت محسوب می­شود و عکاسی در روند اجرای پروژه­ تصویری دقیق از فعالیت مورد نظر را ارائه می­دهد. همچنین در بسیاری از کارخانه­ ها، تولیدی ­ها، گلخانه ­های صنعتی و ... علاوه بر تأکید بر محصولات توجه جزئیات، کیفیت و به روز بودن تجهیزات، محیط و فن آوری به کار رفته نیز نیازمند عکاسی خواهد بود.


عکاسی هوایی Heli shot

به تصویر کشیدن وسعت فضا و مکان، توانمندی ها، ابزار، امکانات و عملکرد بسیاری از فعالیت­های صنعتی، عمرانی، کشاورزی، علمی و ... صرفاً با عکاسی مرسوم و با زاویه دید انسانی میسر نیستند. وسعت و بزرگی بسیاری از پروژه ها، تولیدی ها، مراکز علمی و پژوهشی، فعالیت های کشاورزی و ... حتی در بازدیدها و مشاهده حضوری نیز نمایان نمی شود. نمای هوایی یا هلی کوپتر شات (هلی شات) به دلیل زاویه دید بسیار متفاوت با زاویه دید انسانی و همچنین امکان پوشش تصویری وسیع، ضمن گیرایی دیداری برای ارائه تصویری دقیق تر از فضاهای مختلف بسیار کاربردی است. امروزه با امکان بهره ­گیری از فن آوری تصویربرداری و عکاسی هوایی به وسیله کوادکوپترها می ­توان عکس هایی با زاویه دید بالا از عملکرد، امکانات، توانمندی ها و وسعت فضای فعالیت های صنعتی، عمرانی، کشاورزی، علمی و ... تهیه نمود. همچنین ابعاد و فن آوری کوادکوپترها امکان عکسبرداری از زوایای متفاوت و خاص در فضاهای داخلی سوله ­ها، تولیدی ها، کارخانجات، مراکز و موسسه های مختلف را نیز ایجاد می­کند. این واقعیت را نباید نادیده گرفت که استفاده از نمای هوایی تنها مختص فضاهای وسیع و بزرگ نیست، زاویه دید هوایی در تمامی فعالیت ها امکانات دیداری متفاوت، کاربردی، گیرا و گویایی ارائه خواهد کرد.


عکاسی پرتره

پس از ظهور عکاسی، عکس­های پرتره جزو اولین سری عکسهای تهیه شده و بسیار پرطرفدار بودند. این محبوبیت تا به امروز نیز حفظ شده­. مهمترین ویژگی عکس پرتره تأکید بر چهره انسان است. این شاخه از هنر عکاسی در طول حدود 200 سال پیشینه عکاسی با آمیخته شدن دیدگاهای روانشناختی و توجه به جنبه های شخصیتی نمایان در چهره ها، مورد توجه عکاسان، منتقدین هنری، انسان شناسان و مجموعه داران قرار گرفته است. معمولاً عکس­های پرتره به روش­های مختلفی بر اساس سوژه و یا تکنیک دسته ­بندی می­شوند.

عکس­های پرتره علاوه بر کاربرد تزئینی یا شخصی می­توانند در معرفی پرسنل شرکت­ها و سازمانها و همچنین تجلیل و تقدیر ها کاربرد داشته باشند. چاپ کتب و برگزاری نمایشگاه از چهره­ های مطرح و سرشناس رشته های مختلف یکی از روش­های مرسوم به حساب می­آید. استفاده از عکس­های پرتره یک دست که بر اساس اصول فنی و تکنیکی عکاسی پرتره تهیه شده ­اند در دیزاین سایت، جنرال کاتالوگ، صفحه اختصاصی شبکه ­های اجتماعی و ... شرکتها، سازمانها، کارخانجات و ... گیرایی، جذابیت و کیفیت بصری را بالا می­برد.


عکاسی از رویدادها (خبری)

سمینار، همایش، کنفرانس، نشست خبری، افتتاحیه ها، بازدیدها، تجلیل از کارکنان و ...

شرکتها، سازمانها، اداره ها و ... در راستای اهداف خود همواره در در رویدادهایی همچون نمایشگاه، همایش، سمینار، نشست های خبری و ... داخل و خارج از کشور شرکت می کنند. بازتاب رسانه ای، و همچنین ارائه گزارشی دقیق از این رویدادها همواره نیازمند عکس و تصاویر مناسب است. همچنین این عکس ها جهت درج در سایت و دیگر فضاهای رسانه ای شرکتها و مؤسسات نیز مورد نیاز خواهند بود. گاه روابط عمومی شرکتها و سازمانها خود اقدام به تهیه عکس از این رویدادها می کنند. اما در بسیاری مواردی این امور به گروه های عکاسی حرفه ای سپرده می شود تا نیروهای حاضر در رویداد به امور دیگر رسیدگی کنند.

عکسهای تهیه شده از رویدادهای مختلف کاربردهای مختلفی دارد. درج عکس ها در سایت و سایر شبکه های اجتماعی اختصاصی شرکت ها و مؤسسات، درج در آرشیو، درج در اقلام چاپی اختصاصی (مجله، کاتالوگ، بروشور، سررسید و ...) ارسال به رسانه ها جهت بازتاب خبری و ... برخی از فضاهای مورد استفاده عکسهای تهیه شده از رویدادها به شمار می روند.

  

تصاویر گرافیکی

گرافیک را می توان قدیمی ترین هنر بشری دانست. اجداد ما از هزاران سال پیش برای بیان مفاهیم و انتقال آنها به هم و یا به نسلهای بعدی از تصاویر انتزاعی بر روی دیوار غارها و بناها استفاده و هنر گرافیک را پایه ریزی کردند.

امروزه حتی کاربران عادی شبکه های اجتماعی نیز روزانه از افکتها و جلوه های گرافیکی برای ایجاد پستهای شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. در بازاریابی محتوایی نیز گرافیک نقش تعیین کننده ای در ماندگار کردن مطالب، جذب و هدایت مخاطبان و دستیابی به اهداف نهایی دارد. جذابیت بصری هم به عنوان یک کلیت و هم عنصری تعیین کننده در طراحی اجزای یک کمپین بازاریابی در نظر گرفته می شود، یعنی تبعیت از یک فکر اصلی و تکثر آن همراه با خلاقیت در اجزای یک کمپین تبلیغاتی بصری. گرافیک نیز بخشهای مختلفی دارد، در ادامه به تعدادی از انواع آن اشاره می کنیم:

ایجاد هویت بصری

سازمانها و کسب و کارها بر پایه هویت بصری با مخاطبانشان ارتباط برقرار می کنند، چرا که بر اساس آن می توانند ماهیت و چرایی خود را در ذهن مخاطبانشان ماندگار کنند. چهره برند از طریق رنگ، شکل و تصاویر ایجاد می شود و بازتاب آن را تمامی عناصر دیداری همچون لوگو، ست اداری، فضای بصری محیط فیزیکی کسب و کارها، وبلاگ، پستهای شبکه های اجتماعی و … مشاهده می کنیم.

گرافیک تبلیغاتی و بازاریابی

طراحان یکی از ارکان اساسی کمپینهای تبلیغاتی هستند. در واقع نتیجه نهایی همه تصمیم گیری ها، رویکرد و اهداف بازاریابی در جنبه بصری آن نمایان می شود. از همین رو است که بسیاری کسان کار اصلی گرافیستها را تولید طرح های تبلیغاتی می دانند. برخی از طرح های گرافیکی مورد استفاده در کمپینهای تبلیغاتی عبارتند از: تبلیغات مجله و روزنامه، طراحی پوستر‌، بنر‌ و بیلبورد، کاتالوگ ها و بروشور‌ها، طراحی کارت ویزیت، کارت پستال‌ و آگهی‌، اینفوگرافیک‌، بسته بندی‌، طراحی‌ بازاریابی ایمیلی، تبلیغات شبکه های اجتماعی، پست و تصاویر برای وب سایت‌، و ...

طراحی رابط کاربری

رابط کاربری یا (UI) تعامل کاربران با وب سایت و اپلیکیشن مشخص می کند. تأکید بر ایجاد ارتباط و تعامل آسان و کاربر پسند است. در واقع هدف دسترسی سریع و کاربردی کاربران با همه بخشهای سایت، اپلیکیشن، بازی و … است.

گرافیک برای نشر

محصولات حوزه نشر معمولاً دارای محتوای زیادی هستند، اما میزان و نوع آن هر چقدر باشد نحوه و شکل ارائه آن وابسته به طراحی است. برخی از محصولاتی که طراحان برای نشر آماده می کنند عبارتند از: کتاب‌، مجله، روزنامه‌، خبرنامه‌، گزارش‌های دوره ای، کاتالوگ‌، بروشور و …

ایلوستریشن (تصویرسازی)

تصویرسازی ایجاد یک پیام، مفهوم و هدف بصورت بصری است. برای تصویرسازی به جز استفاده از تکنیکها و دانش گرافیکی، از تکنیک های سایر هنرهای تجسمی نیز استفاده می شود. نمونه های از ایلوستریشن را روی جلد کتابها، کمیک استریپها، صفحات وبسایتها، تبلیغات محیطی، بازیهای کامپیوتری و … مشاهده کرده اید.


از انواع دیگر کارهای گرافیکی می توان به طراحی محیطی و طراحی بسته بندی اشاره کرد.